Kies uw kerk

Tekst van de week

Luisteren naar de stilte

 

Vakantie: mensen krijgen vleugels en vliegen ver. Weg van de druk van hun werk, weg van de dagelijkse sleur, weg van hun uitgeputte leven. Eindelijk een keer helemaal vrij zijn! Eindelijk naar hartenlust uitrusten, onbezorgd genieten, iets moois zien, iets nieuws beleven, samen iets ondernemen, nieuwe vriendschappen sluiten.
Wat doen wij met deze prachtige kans om eindelijk eens vrij te zijn? Wordt ze bedorven door gemopper over het eten of over het weer dat nu eens te nat en dan weet te heet is? Misschien eindigt deze kans wel in dubieuze avonturen, in een vlucht voor onszelf.
Vakantie: een mogelijkheid om te luisteren naar de stilte. Naar de zachte, prachtige stemmen in de natuur: wat de wind de bomen in het bos toefluistert, waarom de bijen onophoudelijk gonzen en waarover de leeuweriken hun liederen zingen.
Dan krijgen we een gevoel dat we zijn kwijtgeraakt in de drukte van de steden en in de stress  van het leven van alledag: het gevoel gelukkig te zijn.
Wie zich inlaat met de stilte, zal diep in zijn binnenste een geheimzinnige stem horen, vreemd en toch vertrouwd, zacht en toch doordringend. In de dialoog met deze stem vinden wij onszelf.
Maar juist hiervoor zijn veel mensen bang. Daarom staat er tegenwoordig in iedere hotelkamer, in ieder vakantiehuisje een televisieapparaat, met het doel een einde te maken aan de stilte.

 

Door Phil Bosmans