Kies uw kerk

Avondvullend programma over Therese van Lisieux

Datum: 01 oktober 2018 / Tijd: 19:30u / Plaats: parochiecentrum van de H. Antonius, Wilhelminaplein 159 in Best

Boek deze avond die gevuld is met het levensverhaal van kerklerares Therese van Lisieux in uw agenda en meldt u aan.
Wij verwelkomen u graag in het parochiecentrum van de H. Antoniuskerk

 Parochiecentrum Wilhelminaplein 159, Best 

 

Maandagavond 01 oktober 2018
   
Parochiecentrum open  19.00 uur
Kort levensverhaal 19.30 uur
Start film 19.45
Pauze 20.30 uur
Einde film 21.20 uur
Zaal open tot 22.00 uur

De uiterste inschrijfdatum is 24 september 2018.
Mail uw naam, adres, woonplaats en met hoeveel personen u komt aan:  parochiesecretariaat.antbest@odulphusvanbrabant.nl of
gebruik het antwoordstrookje van de flyer hiernaast en lever die in op het parochiecentrum: Wilhelminaplein 159 te Best.

De heilige Teresia van Lisieux leefde van 1873 tot 1897. Ze werd geboren als Thérèse Martin in Alençon, Normandië als jongste van negen kinderen. Ze verloor haar moeder toen ze vier jaar was. Op haar veertiende wilde ze in het klooster maar de bisschop weigerde de toestemming; ze moest minstens zestien zijn. Ze vroeg die toestemming toen aan de paus en ze kreeg die ook. Ze werd karmelietes in Lisieux.
Teresia stelde zichzelf hoge doelen. Zo schreef ze aan haar vader: "Ik zal je verheerlijken door een grote heilige te worden". Maar haar liefde tot Jezus leidde ook tot verdriet. Ze vond zichzelf niet heilig genoeg om Jezus op waardige wijze te volgen.
Toen ze ontdekte dat geloof geen verdienste is maar genade, vond ze haar 'kleine weg". Dat is de weg naar heiligheid die voor iedereen open ligt: je eigen zwakheid aanvaarden en je zelf als instrument aan God aanbieden. Nederigheid werd haar levensopdracht, ook in het streven naar volmaaktheid. Dat was haar weg. Als mens hoef je niets anders te doen dan te verlangen en lief te hebben. De rest moet je aan God overlaten.

Haar godsvertrouwen werd op de proef gesteld toen ze tbc bleek te hebben. In haar lijden liet ze een diepe verbondenheid met Christus zien, maar toch verviel ze op haar sterfbed in een periode van twijfel en neerslachtigheid. Ze stierf op 30 september 1897, 24 jaar oud.
Kort na haar dood verspreidde zich het bericht dat een heilige karmelietes gestorven was. Het aantal gelovigen dat haar aanriep steeg snel. Veel berichten over haar gebedsverhoringen bereikten de bisschop. Ze werd 28 jaar later heilig verklaard. Omdat ze een nieuwe geestelijke levenshouding had geïntroduceerd, bevorderde paus Johannes Paulus II haar in 1997, haar honderdste sterfjaar, tot kerklerares.

Doctor Ecclesiae, is een eretitel in de Rooms-Katholieke Kerk die gegeven wordt aan schrijvers en schrijfsters die uitblinken door hun heiligheid in levenswijze, hun getrouwheid aan de kerkelijke leer en hun grote geleerdheid. Daarnaast wordt zij vereerd als patrones van Frankrijk en van de kerkelijke missies over de hele wereld. Zij is een van de meest vereerde heiligen van de 20e eeuw. In hoeveel kerken treffen we niet haar bekende beeltenis aan, gehuld in de bruin witte pij van de karmelietessen en met rozen in de armen. Op haar sterfbed had ze namelijk beloofd dat zij het uit de hemel rozen zou laten regenen: dat is dan ook volgens het getuigenis van vele aanwezigen gebeurd.

Theresia van Lisieux

Theresia van Lisieux

De basiliek van de heilige Theresia in Lisieux

De basiliek van de heilige Theresia in Lisieux

Therese van Lisieux

Therese van Lisieux