Kies uw kerk

Vastenactie-avond 2022

Datum: 07 maart 2022 / Tijd: 19:30u / Plaats: Zalencentrum 't Zand Oirschot

Beste allemaal,

Hierbij willen wij U van harte uitnodigen voor de Vastenactie-avond 2022 op maandag 7 maart  a.s. om 19.30 uur in ’t Zand, Bestseweg 52 in Oirschot (zaal: d’n Schuurherd) .

Het is al weer twee jaar geleden dat we een Vastenactieavond konden organiseren. Maar nu is een informatie avond gelukkig weer mogelijk!
Sinds kort is parochie-breed een werkgroep in het leven geroepen, die rond de diaconie allerlei activiteiten organiseert, en daarvan is de Vastenactie een belangrijk onderdeel! De Vastenactie vraagt in Nederland aandacht voor de omstandigheden waarin mensen ver weg leven. Door iets van onze overvloed te delen, kunnen we het leven van andere mensen verbeteren: even minderen voor een ander. Deze instelling onderstrepen wij van harte.

Op 7 maart willen we graag een informatieavond houden over de Vastenactie, die onze aandacht vraagt het belang van landrechten voor lokale mensen in Guatemala, Brazilië en Libanon. De lokale mensen in die landen delven vaak het onderspit tegenover overheden en grote bedrijven die hun kostbare grond opeisen, met desastreuze gevolgen voor hun welzijn. In Guatemala is dat de bouw van waterkrachtcentrales in de belangrijkste rivier voor de Maya´s. In noordoost Brazilië kunnen boeren onvoldoende voedsel produceren, omdat ze ieder moment verdreven kunnen worden, en in Libanon hebben 884.000 Syrische vluchtelingen geen plek om te wonen, leven in kampen, en is er onvoldoende eten, geen school voor de kinderen en geen werk voor de volwassenen. Over dit grootse thema : ‘Je land is je leven’ zal Petra Janssen, Regiocoördinator van de Bisschoppelijke Vastenactie, met beeld en woord informatie geven.

Bij binnenkomst en in de pauze,  wordt u een kopje koffie of thee aangeboden, 

Na de pauze zal pastor Wilfred van Nunen vertellen over het Hongerdoek van het jaar 2021/2022 van de Chileense kunstenares Lilian Moreno Sánchez onder de titel: ‘U geeft mijn voeten de ruimte’.

Voor deze ongetwijfeld boeiende avond, die rond half 10 afgesloten wordt door  pastoor Spijkers, bent u van harte welkom! 

Graag tot 7 maart in ’t Zand.

Hongerdoek 2021

Hongerdoek 2021

Info

't Zand

't Zand


’t Zand Oirschot
Bestseweg 52
5688 NP Oirschot

0499 – 571817
info@zand-oirschot.nl

Over de hongerdoek

Centraal op de doek staat de afbeelding van een röntgenfoto van een gebroken voet van iemand, die op het Plein van de Waardigheid in Santiago de Chile deelnam aan een demonstratie voor een rechtvaardige samenleving en daar gewond raakte door politiegeweld. 

De hongerdoek 2021/2022 is een heel bijzondere doek, gemaakt door de kunstenares Lilian Moreno Sanchez uit Chili. De naam van de doek komt uit een regel van Psalm 31: U geeft mijn voeten de ruimte. Het doek bestaat uit drie delen. Zwarte lijnen tekenen een röntgenfoto van een voet, die op meerdere plaatsen gebroken is. Het is de voet van iemand die tijdens een demonstratie in Santiago de Chile door politiegeweld gewond is geraakt. Het beeld van deze gebroken voet staat symbool voor alle plekken waar mensen geweld wordt aangedaan.
Deze afbeelding staat afgebeeld op drie beddenlakens, afkomstig uit een ziekenhuis en een vrouwenklooster in Beieren. Daarmee maakt de kunstenares duidelijk dat het gaat om de lichamelijke én spirituele aspecten van ziekte en genezing, om goede zorg. Deze lakens zijn niet smetteloos wit, maar door de kunstenares ingewreven met zand, afkomstig van het Plein van de Waardigheid in Santiago de Chile.

De zwarte lijnen van de röntgenafbeelding, de gebruikte materialen van houtskool, stof, lijnolie en de sobere beeldspraak verwijzen naar het sterven van Christus. Het beeld van de voet verwijst naar vertrek, beweging en verandering. En het beeld van de ruimte geeft ons adem als de voeten zwak worden. In Psalm 31 zijn ervaringen van ziekte, eenzaamheid, onderdrukking en vertwijfeling verwerkt, maar altijd hebben mensen hun toevlucht bij God gezocht en daar steun in gevonden. Vanuit de beslotenheid van de angst keken ze uit naar de openheid van de ruimte en deden ze kracht op voor een nieuw begin.