Kies uw kerk
banner

Vierde 40 dagen wake Vergeving

De situatie van de overspelige vrouw kun je op Curaçao ( en overal op de wereld) makkelijk tegen komen. Waar een overspelige vrouw op heterdaad te betrappen is, vind je aan haar zijde zeer hoogstwaarschijnlijk ook een overspelige man. Als aalmoezenier werkzaam voor de militairen en hun gezinnen op Curaçao, kom ik die mannen en vrouwen wel eens tegen. Stelt u zich maar eens voor hoe aan een van de mooie stranden de mensen dansen op feesten in de zwoele avond. ‘Happy Hour’( in het Papiaments is het ‘Ban Topa’, dat betekent: ‘kom ontmoeten’) doet zijn naam eer aan en de opzwepende muziek laat mensen dichter bij elkaar komen. Even moet er niks meer, de teugels worden losgelaten. De dag daarna kan de kater best hevig zijn. Behalve hoofdpijn van de drank ook nog bij de verkeerde vrouw in bed beland, terwijl thuis een meisje wacht. Zijn collega’s confronteren hem met zijn misstap, wanneer hij weer in hun midden is. Spijt!

Ik sprak een jongen die dit was overkomen. Wat te doen? Eerlijk vertellen thuis of leven met een leugentje om bestwil? Thuis vertellen zou het einde van zijn relatie betekenen. En met een leugen kon hij eigenlijk niet leven. Jezus zou hier ook in het zand kunnen schrijven, in het zand van het strand. We weten niet wat Jezus in het zand schreef. We weten ook niet wat Hij hier in het zand zou schrijven. De golven zouden zijn lessen gemakkelijk wegspoelen. Gelukkig zijn Zijn woorden opgeschreven. ‘Wie van jullie zonder zonde is, laat die als eerste een steen naar haar werpen.’ In dit geval naar hem. Of hoeft de man niet bestraft te worden voor zijn misstappen? Iedereen maakt fouten. Wij zijn er niet om elkaar te veroordelen. Deze jongen werd veroordeeld door zijn innerlijke stem, door zijn eigen geweten. ‘Ga naar huis en zondig vanaf nu niet meer.’  Dat is nog niet zo makkelijk. Toen zijn termijn op Curaçao erop zat, ging de jongen terug naar Nederland, terug naar zijn meisje, en hoe het afliep……Wat is eigenlijk de beste afloop van dit verhaal? Volgens U? En volgens Jezus?

Vergeving is de eerste stap naar herstel; je maakt de weg ook voor jezelf  vrij.

Vergeving is de eerste stap naar herstel; je maakt de weg ook voor jezelf vrij.

Ontferming

Ontferming zal er zijn voor wie niemand heeft.
Ontferming zal er zijn voor wie onderschat wordt.
Ontferming zal er zijn voor wie verlaten worden.
Ontferm U over mij die ontferming behoeft.
Ontferm U over wie zonder ontferming is.
Ontferm U over wie aan ontferming werkt.

Geef ons handen die zich ontfermen.

Geef ons ogen die zich ontfermen.
Geef ons Uw ontfermende Licht van geloof, hoop en liefde.

Vergeving:


Het woord dat Jezus tot de vrouw en tot ons allen spreekt, is ontwapenend en bevrijdend. Het gehele verhaal is een illustratie van een ander woord van Jezus: God heeft zijn Zoon niet naar de wereld gezonden om te veroordelen, maar om door Hem de wereld te redden. De vraag is: zie je dat met Jezus het Licht in de wereld is gekomen? Of ben je niet op dat Licht gesteld, omdat je weet dat je zelf niet zonder zonden bent? Daarom stellen de aanklagers strikvragen, zodat ze Jezus buitenspel kunnen zetten.
In dit verhaal van de overspelige vrouw maakt Jezus de aanklagers bewust van hun eigen zondigheid. Dat doet Hij ook met ons. Ook wij zijn niet zonder zonden. Wij hebben dat ontwapenend en bevrijdend woord van Jezus nodig. Ook wij hebben nodig dat Jezus tegen ons zegt: Ook ik veroordeel u niet. Geloof in de eniggeboren Zoon van God en leef in en uit zijn Licht. Een woord om vast te houden op onze weg naar de Goede Week. 


Publicatiedatum: 04 april 2022