Kies uw kerk
banner

Wake van 1 maart

Hoop

Het thema van deze gebedswake is ´beproeving´, een woord dat verwijst naar een tekort van geduld, naar een hard bestaan.

Het kan een ware beproeving zijn als ziekte en zorgen ons herhaaldelijk treffen. Zij kunnen ons dichter bij God brengen, maar ons ook verwarren en verschrikken. Als er teleurstellingen zijn in ons dagelijkse leven, kan ons dat danig in verwarring brengen. Jezus heeft aan het eind van zijn leven ook veel beproevingen gekend, én doorstaan. Wij gaan vanavond zoeken naar woorden die ons in beproevingen hoop en een uitweg kunnen geven.

Een berg:

Al vroeg in de ochtend waren ze vertrokken. Het was nog fris en hun jack deed nog goed dienst. Gelukkig hadden ze goede wandelschoenen en voldoende drinken en proviand in hun rugzak.
Een smal wandelpaadje waar ze moesten oppassen om niet te struikelen over boomwortels, had hen in drie uur naar boven geleid. Jammer dat ze de vele haarspeldbochtjes niet geteld hadden. Fijn dat er een drinkbak stond voor de koeien die voor de zomerse maanden door de boer hoog in de bergen waren gebracht. Toen ze zich wat gefrist hadden en van het mooie uitzicht en de heerlijke zon hadden genoten, luisterden ze naar de stilte.

Aan zo’n tafereeltje moet de schrijver van het verhaal ook gedacht hebben.
In het hart van de man moet er echter onrust geweest zijn. Hij stond namelijk voor een bovenmenselijke, ja zelfs onmenselijke opdracht; hij moest zijn zoon om het leven gaan brengen om hem te offeren. Er was, zo dacht hij, een hoger wezen dat dat van hem vroeg. De man, die de schrijver ‘Abraham’ noemt, had goed geluisterd naar God, die hem deze opdracht gaf. Tot twee keer toe had hij gezegd: ‘Ja, ik luister’.
En nu het grote moment gekomen was en hij met het mes al in zijn hand stond, heeft Hij geroepen: ’Omdat je naar mij geluisterd hebt, mag je zoon blijven leven en is hij verzekerd van een groot nageslacht’. Toen moet het stil geworden zijn daar boven op die berg, en hoe intens gelukkig zullen ze zich gevoeld hebben….omdat ze goed hadden geluisterd!
Ditzelfde overkwam vele duizenden jaren later drie mannen die samen met hun leermeester ook een weg hadden afgelegd naar de top van een berg. Ook zij hoorden een stem die zei: ‘Dit is mijn enige zoon, luister naar Hem’. Naar wie moesten zij luisteren? Naar Jezus, want alleen Hij was nog bij hen.
Deze verhalen maken mij duidelijk hoe waardevol het is om te luisteren. Daartoe heb ik de stilte nodig, net als boven op die berg. Help mij om daartoe steeds de moed en de kracht op te brengen. Laat me niet struikelen over de wortels op mijn pad en mag geen enkele haarspeldbocht me te veel zijn. Boven op die berg schijnt de zon en kan ik mij verfrissen om daarna goed te luisteren. 

Hongerdoek 2021

Hongerdoek 2021

BEZINNING rond de Hongerdoek 

We kijken naar de Hongerdoek van 2021, met als titel: U geeft mijn voeten de ruimte. De eerste indruk: krachtig, dynamisch, expansief. Verdeeld in drie delen - een drieluik. Vegende lijnen, van rechtsboven naar beneden in het midden - en dan weer omhoog ... Als zwarte wollen draden - chaotisch verward, samengeperst, onlosmakelijk in het middendeel. Veel ruimte, lichte gebieden met donkere vlekken, bloemen in goudkleur... De kleuren: wit, zwart en goud ... Wat zie ik? Een menselijke voet. Een gewonde voet: het midden is gebroken en gewond. Het is een impressie van een röntgenfoto van iemand die ernstig gewond is geraakt bij een demonstratie op het ´Plein van de Waardigheid´ in Santiago de Chile in het najaar van 2019.

In onzekere tijden 
waarin mensen de straat op gaan om voor hun waardigheid op te komen 
ervaren we de smart van de onderdrukking, 
ervaren we verbondenheid in solidariteit.
In tijden van eenzaamheid roept de stem van ons hart ons op
een liefdevolle dochter, een liefdevolle zoon te zijn, vervuld met een goddelijke zegen die onze wonden kan helen . 
In tijden van heroriëntering stellen wij ons open voor nieuwe ruimten 
die het stof van ons alledaagse leven vertalen in een glanzend samenzijn,
waarin we ons in voor- en tegenspoed verenigen .

Na al de woorden en beelden van vanavond is dit bijna het einde van deze gebedswake in de veertigdagentijd naar Pasen. Graag willen we u ook om aandacht vragen voor het vastenactieproject van dit jaar met als thema:

'Werken aan je toekomst'. We laten zien hoe belangrijk het is dat kinderen niet alleen naar de basisschool kunnen, maar ook een vervolgopleiding krijgen om een vak leren. Dat vergroot hun kansen op werk, waarmee ze een redelijk inkomen kunnen verdienen. U vindt informatie over de campagne op de website van Vastenactie, op de website van de parochie en in Even bijpraten …van januari 2021.  Samen kunnen we ervoor zorgen dat zoveel mogelijk kinderen naar school gaan en door kunnen leren!

Publicatiedatum: 16 februari 2021