Reageer a.u.b. vóór 3 februari 2017 |
want op die datum sluit de internetconsultatie over de SILA-regeling! |
Veel succes en alvast hartelijk!
Van oorsprong hoort iedere katholiek bij de parochie waar hij of zij woont. De parochie houdt dan ook een administratie bij van alle katholieken die in het gebied van de parochie wonen. Vroeger stond in de administratie van de gemeente ( burgerlijke overheid) de godsdienst vermeld en gaf de gemeente wijzigingen aan de parochies door.
Dat gebeurd nu niet meer sinds de wet op de privacy is veranderd. De godsdienst wordt beschouwd als een privézaak die de overheid niet mag registreren. Om de kerken tegemoet te komen is een regeling getroffen. In de Gemeentelijke Basisadministratie staat achter de naam van iedere burger die is opgenomen in de SILA-administratie een 'SILA-stip'. Het is niet letterlijk een stip, maar een digitaal kenmerk.
Wanneer de betrokken burger verhuist of overlijdt, weet de gemeenteadministratie door dat kenmerk dat de mutatie ook moet worden doorgegeven aan de SILA.
De gemeente weet niet bij welk kerkgenootschap de betrokkene hoort, wél dat mutaties moeten worden doorgegeven aan de SILA.
Bij de SILA weet men bij welke kerk de betrokkene hoort en zo kan de SILA de binnengekomen mutatie dus doorgeven aan het kerkgenootschap waar het om gaat.
Het verkeer tussen de burgerlijke gemeenten en de SILA verloopt geheel geautomatiseerd, evenals het verkeer tussen de SILA en de centrale bureaus van de deelnemende kerkgenootschappen.
Kerkleden die niet willen dat hun gegevens in de SILA-administratie staan, kunnen dit kenbaar maken aan de gemeente administratie( u moet dat wel zelf doen) . De gegevens worden dan onmiddellijk verwijderd en de 'SILA-stip' wordt automatisch weggehaald. En dat betekent dan dat de kerk over de betrokkene geen mutaties meer krijgt vanuit de burgerlijke gemeente.
Voor kerkleden die niet langer kerklid willen zijn geldt uiteraard ook dat zij op hun verzoek uit de administratie verwijderd worden.
Alleen diegene die de Gemeente hebben aangegeven geen bezwaar te hebben tegen registratie hebben een SILA (Stichting Interkerkelijke Leden Administratie) stip gekregen.
Welke mutaties geven de burgerlijke gemeenten aan de SILA door?
Welke mutaties meldt de SILA aan de burgekijke gemeenten?
Tegenwoordig is een parochiegemeenschap minder territoriaal bepaald dan vroeger. In onze tijd kiezen mensen een parochie uit waar ze zich thuis voelen. Daarom is het ook mogelijk om als ‘voorkeursparochiaan’ geregistreerd te staan. Een voorkeursparochiaan is betrokken bij een andere parochie dan waar hij of zij woont. U moet zich wel zelf aanmelden bij de parochie van uw voorkeur.
Een voorkeursparochiaan die verhuist, blijft in de parochie van voorkeur geregistreerd staan.
Wilt u na uw verhuizing bij een andere parochie worden ingeschreven, dan moet u zich eerst bij de oude parochie van voorkeur afmelden en vervolgens bij de nieuwe parochie aanmelden.
Parochianen die binnen de parochiegrenzen wonen en verhuizen worden automatisch uitgeschreven uit onze parochie en ingeschreven in de parochie waar men komt te wonen. Wilt u toch parochiaan bij ons blijven dan dient u zelf actie te ondernemen en zich aan te melden als voorkeurparochiaan.
Wilt u meer lezen over Sila, klik dan op de link. Dan wordt u doorverwezen naar de website van Stichting Interkerkelijke LedenAdministratie
De Digidulfke uitgave oktober2023 is uit
Alphacursus Best
BEDEVAART NAAR BEAURAING, BELGIË.
Plechtige installatieviering van pastoor Felie Spooren . Nu met fotoboek.
Kerstverhaal: Teken aan de hemel