Kies uw kerk
banner

Laudato Si’ week: 16 t/m 23 mei

Zes jaar geleden verscheen de encycliek “Laudato Si’” van Paus Franciscus. Het zijn de Latijnse beginwoorden van het Zonnelied van Franciscus van Assisi: ”Geloofd zijt Gij” om de goedheid en de schoonheid van de schepping. De encycliek gaat over onze zorg en verantwoordelijkheid voor ons gemeenschappelijk huis, de aarde. In de week van 16 t/m 23 mei geven veel kerken weer extra aandacht aan deze boodschap. Hoe kunnen we zelf stappen en stapjes zetten die bijvoorbeeld in het teken staan van de bevordering van de biodiversiteit? 


Deze week krijgen alle kinderen in onze parochie die zich voorbereiden op hun Eerste Communie een zakje met wildbloemenzaad, vergezeld met wat uitleg en een gebedje. Zo kan er komende zomer genoten worden van extra kleur in de tuin én van meer insecten zoals bijen en vlinders, die een onvervangbare rol hebben in de natuur.

Kleine daden kunnen van grote betekenis zijn. Maar soms is het juist goed om iets te láten. Vanwege corona en een kapotte grasmaaier is het gazon van de pastorietuin al een tijd niet gemaaid. Voor wie zijn leven lang een strakke, aangeharkte tuin gewend is, kan dat als “rommelig” overkomen. Brabanders spreken wel van een “rawazzie” (ravage). Veel mensen zijn daar gevoelig voor: wat zullen de buren daar niet van zeggen? Het is maar net hoe je er naar kijkt. Wie de tijd neemt om te kijken ziet juist een enorme diversiteit aan leven ontstaan, waar insecten en vogels wél bij varen! Wat minder vaak het gazon maaien zou je met recht kunnen zien als een klein eerbetoon aan de Schepper…

Publicatiedatum: 17 mei 2021