Kies uw kerk
Wie voelen zich thuis in onze kerk ?

Overweging

VREDESWEEK 21 t/m 29 september 

Terwijl president Trump praat over het bouwen van een grensmuur en Europa de buitengrenzen steeds meer sluit voor vluchtelingen, is het thema van de Vredesweek 2019: ’Vrede verbindt over grenzen’.

Het thema nodigt uit om de grenzen op te zoeken en te onderzoeken, want aan de andere kant wacht vaak een wereld aan ontmoetingen en mogelijkheden. Velen leven steeds meer in de eigen bubbel en spreken steeds minder mensen uit andere bubbels. Polarisatie ligt dan op de loer, terwijl vreedzaam samenleven met mensen uit andere bubbels en verschillende culturen goed mogelijk is.

Elke dag zetten vele duizenden mensen in Nederland zich in voor een inclusieve samenleving. De groeiende groep wandelaars die meedoet met de Walk of Peace brengt hiermee hun verlangen naar vrede in de praktijk. Onze samenleving heeft behoefte aan mensen die bereid zijn om uit hun comfortzone te stappen, die laten zien dat er een alternatief is, een antwoord op polarisatie.

Als je op een constructieve manier conflicten oplost, krijg je nieuwe manieren van samenleven. De beste manier om dat te doen? Ontmoetingen… met elkaar praten dus. Dat is niet soft, dat is hard werken. Soms komen er pijnpunten op tafel. Soms moet je een grens trekken, bijvoorbeeld om duidelijk te maken dat het fout is om geld te verdienen aan controversiële wapens die menselijk leed veroorzaken, of dat het noodzakelijk is om op te komen voor slachtoffers van armoede en onrecht.

Doe mee en onderzoek de grenzen. Kom in contact met anderen. Ontmoet mensen van de overkant en luister naar hun ideeën, zodat vrede ons verbindt, over grenzen heen: tijdens de Vredesweek en daarbuiten!

 

Pastoor Leendert Spijkers