Kies uw kerk
Wie voelen zich thuis in onze kerk ?

Overweging

Viva España

Spanje is voor veel mensen een favoriete vakantiebestemming. Een land met een rijke cultuur en dynamische geschiedenis hetgeen in veel temperamentvolle liederen en dansen wordt vertolkt. Velen zullen ook ontdekt hebben dat de Spaanse cultuur niet alleen Moorse kenmerken heeft die verwijzen naar haar moslim wortels, maar ook een rijke Katholieke traditie kent. Daarbij neemt de Mariaverering een belangrijke rol in. Deze Madonna kent men in vele verschijningsvormen.

Sinds kort is ook in de H. Antoniuskerk een Spaanse Madonna te aanschouwen. Pastoor Maas, voormalig pastoor van de Sint-Odulphuskerk ontdekte het mooie beeld uit 1850 en wist het te bemachtigen voor de Nazarethkapel.

Onlangs werd deze kapel verkocht, maar de spullen met emotionele waarden werden behouden en zo kwam deze Madonna in de Antoniuskerk terecht. De Madonna en kind zijn gekleed in de traditionele Spaanse klederdracht, maar we beschikken ook verschillende attributen waardoor de Madonna soms andere kleding aan kan. De kwetsbaarheid van het beeldje vraagt overigens wel om voorzichtigheid.

In afwachting van een mooie plek in de kerk die het beeldje recht doet, staat Maria in de Avondmaalkapel. Veel mensen vinden troost en bemoediging als ze een lichtje ontsteken bij Maria. Wij hopen en vertrouwen erop dat dit ook zo zal zijn voor de mensen die de H. Antoniuskerk bezoeken.

 

Aalmoezenier Jan van Lieverloo