Kies uw kerk
Wie voelen zich thuis in onze kerk ?

Overweging

VAKANTIE.

Jaren geleden kwam ik dit verhaal tegen van de Vlaamse priester Manu Verhulst. Ik wil het graag met u delen.

“Hij geneerde zich niet om zich lekker lang uit te strekken en uit te rusten, een hele scheppingsdag lang. Hij keek voldaan, ja zelfs zelfvoldaan en met de zaligste glimlach naar alles wat Hij tot stand had gebracht.

Later, heel veel later, zou Hij kritiek moeten incasseren dat een en ander nog niet afgewerkt was, dat zoveel nog niet uitgevonden was. “Laat maar,” zei God bij zichzelf, “ze mogen ook iets doen.” En Hij genoot met volle teugen van een zalig nietsdoen….

Je moet het maar doen, God zijnde, je tijd zomaar verliezen en de indruk te geven niet meer voort te kunnen bij gebrek aan verbeelding of energie. Maar Hij was nederig genoeg om zich daar niets van aan te trekken.

God, wij kunnen U een stukje volgen in al uw scheppingsdagen. Wij maken ook van alles en vinden voortdurend nieuwe dingen uit. (….) Maar van de zevende dag hebben wij niet zoveel verstand. De levenskunst van het genieten wordt bedorven door onze drang om te presteren, door onze behoefte om te overtreffen, door onze angst om tekort te schieten.”

In de vakantietijd trekken velen erop uit. In eigen land, en verder weg. In het hoogseizoen zijn velen tegelijkertijd onderweg, met kilometerslange files tot gevolg. Voor velen mag de vakantie een tijd zijn van uitblazen, andere dingen doen dan normaal en zo nieuwe energie op te doen. Wat we ook gaan doen, thuis blijven of erop uit gaan, de vakantie mag ons goed doen.

Ons woord vakantie komt van het Latijnse ‘vacare’: tijd vrij maken. Voor onszelf, voor de ander, misschien ook voor God.

We horen van mensen die in hun eigen omgeving kerkgebouwen links laten liggen, maar in de vakantietijd kerken en kapelletjes binnenlopen en kaarsen ontsteken. Een bewust moment van bezinning. Nodigt de vakantie ons uit om dichter bij onszelf te komen en nieuwe moed, inspiratie en kracht te vergaren. In deze geest wens ik u een mooie zomertijd, een fijne vakantie!

Als u op reis gaat: Geniet ervan en zeker ook weer een veilige behouden thuiskomst. Laat onderweg aan de thuisblijvers ook merken dat u aan hen denkt. Voor de thuisblijvers en de vakantiegangers: alle goeds!

Pastoor Felie Spooren

VERGEET DE GOEDE DOELEN IN 2024 NIET.


Denkt u ook in het nieuwe jaar aan de goede doelen? U  kunt financiële hulpvragen melden bij de Parochiële Caritas Instelling Oirschot, plastic statiegeldflesjes en statiegeldblikjes voor de Plastic Soup Foundation doneren en houdbare voedingsmiddelen (bijvoorbeeld pasta, rijst, blikgroente, pakken koffie en thee, houdbare zuivel en vruchtensappen in pak, pindakaas enz.) voor de Voedselbank Best-Oirschot afgeven in het torenportaal van de basiliek, geopend van ma. t/m vr. van ± 10.00-16.00 uur.

Vooral voor de voedselbanken is het momenteel erg moeilijk om aan voldoende voedingsmiddelen te komen om iedereen te kunnen helpen.

Speelgoedbank

In de vakantieperiode is de speelgoedbank gesloten en op 14 augustus kunt u er weer terecht.

Lantaarntje 237

‘Wat is het moedigste dat je ooit hebt gezegd?’ vroeg de jongen.
‘Help’, antwoordde het paard.

Een citaat uit: Charlie Mackesy – De jongen, de mol, de vos en het paard

 We moeten niet bang zijn om hulp te vragen als dat nodig is.
We mogen ook niet bang zijn om hulp te bieden…
We leven niet in ons eentje op deze wereld, in dit land, in onze buurt.
Samen moeten we verder zien te komen…

foto: waterflesjes in Lourdes

Lantaarntje 238
“Natuurlijk is het leven af en toe lastig,
maar als je goed voor jezelf en anderen zorgt,
dan is dat minder erg.”
Een goede raad van de geliefde Vlaamse psychiater Dirk De Wachter.
Aandacht verzacht.

Oog voor de ander hebben, jezelf waarderen en niet verwaarlozen: dat is beter voor jezelf, voor de samenleving, beter voor de wereld.