Kies uw kerk
Wie voelen zich thuis in onze kerk ?

Overweging

Horen, zien, NIET zwijgen

Ik moest weer denken aan onze vakanties in Zeeuws-Vlaanderen in de jaren tachtig en negentig. Op de havenkade van Breskens gingen we altijd wel even kijken naar de Wachters van de Schelde. Het beeld dat was gemaakt door Omer Gielliet, de pastoor van Breskens, van aangespoeld wrakhout. Het was bedoeld als aanklacht tegen de milieuvervuiling. Onder de “wachters” is de tekst te lezen: “horen, zien, NIET zwijgen!” Inmiddels zijn we ruim dertig jaar verder. Tussen de oorlogsberichten uit Oekraïne hoorden we afgelopen week hoe de Westerschelde ernstig vervuild is/wordt met PFAS. Een verzameling giftige stoffen die niet alleen het leven in en om het water aantast, maar ook de mens allerlei nare ziekten kan bezorgen. Een vis uit de Westerschelde eten wordt ernstig ontraden. Boeren vrezen voor vergiftiging van hun grond, waarop zij ons voedsel verbouwen. Hoe is het in godsnaam mogelijk dat dit heden ten dage nog gebeurt? En dat in Gods naam bedoel ik letterlijk. Poetin begaat misdaden tegen de menselijkheid, maar het neoliberaal economisch systeem dat alleen maar op welvaart uit is, begaat misdaden tegen heel Gods schepping. Ecocide. Ik had hier natuurlijk ook een leuk, opbeurend stukje kunnen schrijven over een of andere mooie viering die er aan komt, maar daar kon ik nu even niet toe komen.  Mijn welgemeende verontschuldiging daarvoor. Net als de pastoor van Breskens toen, vind ik namelijk dat we, zéker als christenen, niet mogen zwijgen. 

Pastor Wilfred van Nunen 

DOORLOPENDE AKTIE VOEDSELBANK

Omdat steeds meer mensen in economische onzekerheid leven vanwege de coronacrisis wordt het werk van de voedselbank de komende tijd naar verwachting nog harder nodig. Daarom is er in de kerken een permanente inzamelactie van houdbare levensmiddelen. Kunt u iets missen? Neem het mee naar de kerk! Er staan kratten waar u het in kunt doen. Ook is er gelegenheid om een financiële bijdrage te doen in de offerblok met als doel “voedselbank”. Dat staat duidelijk aangegeven. Hartelijk dank!

Lantaarntje 129

Vergeet niet wat de 16e-eeuwse Franse filosoof  Michel de Montaigne ooit zei:

"Op de hoogste troon ter wereld zit je nog altijd op je eigen gat."

Het is goed om dat op de eerste plaats op jezelf te betrekken,

maar het werkt ook relativerend met het oog op 'de ander' die hoog van de toren blaast.

Lantaarntje 130


"Pijn is onvermijdelijk. Lijden is optioneel", zegt de Japanse schrijver Haruki Murakami.

Pijn hoort bij het leven, net als verdriet. Maar ook blijheid en dankbaarheid zijn onderdeel van het leven.

Je moet je niet alleen focussen op de pijn, het verdriet dat je voelt. Er is meer..., daardoor wordt het lijden lichter...