Kies uw kerk
Wie voelen zich thuis in onze kerk ?

Overweging

PASEN 2024

PASEN 2024

Onlangs was ik met onze stagiair Berend van de Berg in Zorgcentrum Groot Bijstervelt voor het ‘Pastoraal Uurtje’. Een veertiental bewoners zat rond de tafel. Een maandelijks gesprek waarbij open en vrij allerlei, ook persoonlijke, zaken ter sprake kunnen komen. Deze keer hadden we het over de bijzondere dagen van de Goede Week en Pasen. Met elkaar konden we deze dagen benoemen. Ieder had zo zijn/haar herinneringen: van het vastentrommeltje tot Paaseieren zoeken. Het ging er ook over dat in sommige zuidelijke landen de Goede Vrijdagprocessies levendig worden beleefd. In sommige gebieden is door het actuele lijden van mensen Goede Vrijdag ‘dichterbij dan Pasen. Pasen mag dan een feest van hoop zijn. Deze hoop kan niet door iedereen beleefd worden. En toch mag Pasen het belangrijkste feest van onze Kerk genoemd worden. Niet voor niets duurt de liturgische Paastijd 50 dagen. Christenen komen het hele jaar door samen rond de Verrezen Christus. Zijn leven, sterven en verrijzen wil ons een groots perspectief geven op ons leven hier en nu en uiteindelijk ook het eeuwige leven. Zijn voorbeeld en inspiratie mogen ons begeleiden op onze weg door het leven. Het leven dat voor nogal wat mensen kwetsbaar en moeilijk is. Kunnen we dan met Jezus’ hulp van zijn Goede Geest zien dat we doorheen het duister van onmacht en onzekerheid ons mogen toevertrouwen aan zijn Licht? Hij geeft ons aan elkaar als broers en zussen die met elkaar te maken willen hebben en elkaar tot steun zijn in geloof, hoop en liefde.

Lonneke van den Berg bidt in het boekje “Van vasten tot verrijzenis” (Adveniat):

VERGEET DE GOEDE DOELEN IN 2024 NIET.


Denkt u ook in het nieuwe jaar aan de goede doelen? U  kunt financiële hulpvragen melden bij de Parochiële Caritas Instelling Oirschot, plastic statiegeldflesjes en statiegeldblikjes voor de Plastic Soup Foundation doneren en houdbare voedingsmiddelen (bijvoorbeeld pasta, rijst, blikgroente, pakken koffie en thee, houdbare zuivel en vruchtensappen in pak, pindakaas enz.) voor de Voedselbank Best-Oirschot afgeven in het torenportaal van de basiliek, geopend van ma. t/m vr. van ± 10.00-16.00 uur.

Vooral voor de voedselbanken is het momenteel erg moeilijk om aan voldoende voedingsmiddelen te komen om iedereen te kunnen helpen.

SPEELGOEDBANK

De Speelgoedbank Oirschot is bedoeld voor iedereen die graag mee wil werken aan het duurzaam en zuinig omgaan met kinderspeelgoed. Maar ook bedoeld om alle kinderen te helpen aan goed en mooi speelgoed.

Voor (groot)ouders en kinderen: Puzzels, spelletjes, leesboekjes, constructiemateriaal, knutselspullen, autootjes, boerderijdieren, kraamcadeautjes, cadeautjes voor kinderverjaardagen etc.

Heb je zelf speelgoed in te leveren? Wij zijn erg blij met goed en schoon speelgoed voor kinderen vanaf 3 jaar. Knuffels/cd’s/ DVD’s nemen we niet aan.

Onze speelgoedbank is elke woensdagmiddag open van: 14.00u tot 16.00u. U vindt ons in de Nieuwstraat 17 in Oirschot. In de serre aan de achterkant van de pastorie.

Wilt u meer informatie? Raadpleeg de website speelgoedbank@odulphusvanbrabant.nl of kijk op de facebook pagina onder de naam: speelgoedbank Oirschot.

Lantaarntje 224


“Als je het gewone koestert, dan verandert het in geluk.”

Niet verlangen naar groter, hoger, meer, duurder, verder…

Te-vrede(n) zijn met wat je hebt, daar word je gelukkig van.

“Doe maar gewoon, dan doe je gek genoeg”, zou ons moeder zeggen.

Lantaarntje 225


“Als de geest leeg is,

bestaat er altijd ruimte voor iets nieuws”,
is een wijsheid van de Japanse Zen-meester Shunryu Suzuki-Roshi.

In de hectische wereld van vandaag zijn we vaak overgeleverd aan al die signalen die op ons afkomen,
die ons in beslag nemen en ons geen ruimte laten...

Neem de tijd om stil te worden, leeg te worden,
in de natuur, bij een kunstwerk…

Ruimte scheppen voor jezelf: ruimte voor creativiteit.

foto: tentoonstelling Thomas Schütte, gezien in Museum De Pont, Tilburg, 2023