Kies uw kerk
banner

Kerk en Wereld: Vastenactie 2017

Wereld en kerk

Wereld en kerk

Dit jaar gaan we als parochie Sint-Odulphus van Brabant actie voeren voor een jeugdhuis in El Salvador, in Midden-Amerika. De kinderen die daar opgevangen worden groeien op in een wijk met drugsbendes die vaak met elkaar in gevecht zijn. Zusters van de Engelbewaarder zorgen ervoor dat de kinderen in een veilige omgeving komen om te spelen en om lessen te volgen.
Over dit project heeft de directeur van de landelijke Vastenactie, Peter van Hoof, een toelichting gegeven.

Beschrijving Hongerdoek 2017 ‘Ik ben omdat wij zijn’

 

De kunstenaar

De hongerdoek ‘Ik ben omdat wij zijn’ is geschilderd door de in 1966 in Nigeria geboren kunstenaar Chidi Kwubiri. Als kind maakte Chidi de toenmalige Biafra-oorlog mee, met de daarmee verbonden hongersnood en vluchtelingenstromen. In de jaren ’90 van de vorige eeuw emigreerde Kwubiri naar Duitsland, waar hij studeerde aan de gerenommeerde Kunstacademie Düsseldorf, waar ooit bekende namen als Paul Klee, Joseph Beuys en Paik Nam-juni als hoogleraren aan verbonden waren. Hij woont tegenwoordig met zijn gezin in Pulheim, niet ver van Keulen.
Kwubiri noemt zich met enige nadruk geen ‘Afrikaanse kunstenaar’, maar een ‘kunstenaar uit Afrika’. Daarmee wil hij aangeven dat hij zichzelf ziet als deelnemer aan en behorende tot de internationale kunstscène.

Chidi Kwubiri

Chidi Kwubiri

Titel

De titel van de hongerdoek verwijst naar een Afrikaans spreekwoord: ‘Ik ben omdat jij bent - en jij bent omdat wij zijn’. Dit gezegde impliceert dat het tot het mens-zijn behoort deel van een relatienetwerk te zijn, waarbij wederkerigheid van fundamentele betekenis is. Oftewel: het Ubuntu-principe. Geen mens woont alleen op een eiland. We zijn allemaal met elkaar verbonden en op elkaar aangewezen. Jezelf ontwikkelen komt tot stand door relaties, die gekenmerkt worden door solidariteit en zorg voor elkaar. Wanneer we in solidariteit opkomen voor anderen, dan ontvangen we in gelijke mate als we geven.

Twee panelen met een ‘grens’

De hongerdoek bestaat uit twee losstaande panelen, twee rechthoekige vlakken met een smalle middenstrook ertussen. Die middenstrook geeft de indruk van een grens, een afstand, een afscheiding tussen beide panelen, tussen de beide afgebeelde mensen. De afbeelding in zijn geheel wekt de suggestie van twee magnetische velden die elkaar bijna raken en heeft ook wel iets kosmisch, als een blik in een eindeloos heelal, met ontelbare sterren en hemellichamen.

Kleurenpalet

De kleurschakeringen lopen van turquoisegroen naar geeloranje, van donker naar licht, van koel naar warm. De kleuren zijn intensief, via een weelderige dripping-techniek op de beide schilderdoeken aangebracht en lopen optisch in elkaar over, maken een verbinding over de grenzen van beide rechthoeken heen en zijn daarbij schijnbaar in tegenspraak met de beide meer statisch vorm gegeven figuren. Groen is de kleur van het leven, van kracht en vernieuwing, terwijl de kleur geel schepping en vruchtbaarheid symboliseert en zelfs het goddelijke, omdat geel en goud nauw met elkaar overeenkomen.

Hongerdoek 2017

Hongerdoek 2017

Hongerdoek 2016

Hongerdoek 2016

Klik hiernaast voor de volledige uitwerking van de Hongerdoek 'Ik ben omdat wij zijn'.

Publicatiedatum: 01 april 2017