In combinatie met de lezing van Elma van den Nouland over internationale vrouwenhandel wordt op 31 oktober de film: ‘Lilja 4-ever’ in de protestantse kerk vertoond. We gaan ook dit seizoen weer een keer naar Oirschot! Op 9 januari 2019 zijn we voor de lezing over euthanasie in het Koetshuis achter het parochie-centrum aldaar. De Stuurgroep wenst u weer veel inspiratie en bezinning in het komende seizoen en hoopt op een warme belangstelling voor haar activiteiten. Graag tot ziens!
Datum | Spreker | Onderwerp |
10 oktober 2018 | Elma van den Nouland | Religieuzen tegen vrouwenhandel |
14 november 2018 | Mgr. G. de Korte | De toekomst van de oecumene |
16 december 2018 | Kerstsamenzang (Protestantse kerk in Best) | |
09 januari 2019 | Karina Scheirlinck | Actieve begeleiding tijdens de laatste levensfase (Koetshuis in Oirschot) |
13 februari 2019 | David Andreae | De spirituele dimensie van duurzaamheid |
23 maart 2019 | Rinke van Hell | Bezinningsdag: (Protestantse Kerk in Best) |
10 april 2019 | Mirjam van Nie | Hoe lees ik de bijbel? |
Elma van den Nouland
Wereldwijd worden jaarlijks duizenden vrouwen, mannen en kinderen onder valse voorwendselen geronseld en slachtoffer van mensenhandelaars. Ze worden gedwongen tewerkgesteld in de seksindustrie, als huishoudelijke hulp, in de bouw, de landbouw of de havens. Gedreven door armoede en op zoek naar een betere toekomst zijn ze een gemakkelijke prooi.
Vrouwen zijn vaak de eersten die te lijden hebben onder de slechte economische omstandigheden in hun land. Gewetenloze handelaren spelen hierop in door hun prachtige banen te beloven in toeristische gebieden of in West-Europa. Een groot deel van deze vrouwen komt terecht in de gedwongen prostitutie en wordt slachtoffer van mensenhandel.
De Elizabeth Foundation wil een bijdrage leveren aan het voorkomen van mensenhandel en hulp bieden aan slachtoffers van mensenhandel, alsmede een bijdrage leveren aan het bevorderen van goed onderwijs en goede gezondheidszorg, met name in die gebieden waar armoede en oorlog mensen tot prooi maken van mensenhandel.
De Elizabeth Foundation ondersteunt een aantal projecten in Indonesië. Elma van den Nouland is werkzaam bij deze stichting en geeft voorlichting over mensenhandel, uitbuiting en loverboy problematiek.
Mgr. De Korte zal in zijn lezing over de toekomst van de oecumene allereerst stilstaan bij de ontwikkelingen van de afgelopen eeuw. In deze 100 jaar is er rond de eenheid van christenen ontzettend veel ten positieve veranderd. Vervolgens zal de bisschop aandacht besteden aan de actuele oecumenische situatie. Tenslotte zal hij lijnen trekken naar de toekomst en stilstaan bij de thema’s die rooms-katholieken en protestanten nog verdeeld houden.
Mgr. G. de Korte (63) is in 1987 tot priester gewijd en werd hij pastoor van de Binnenstadparochie in Utrecht. Na zijn benoeming tot hulpbisschop van het bisdom Utrecht, werd hij bisschop van Groningen-Leeuwarden. In 2016 werd mgr. De Korte benoemd tot bisschop van ’s-Hertogenbosch. Binnen de bisschoppenconferentie is hij verantwoordelijk voor beleidsterreinen Kerk en Samenleving.
Gerard de Korte (Foto: Marlies Bosch)
Protestantse kerk Best
De door de Raad van Kerken en de Stuurgroep georganiseerde Kerstsamenzang zal gehouden worden in de Protestantse kerk, te Best m.m.v. het koor Mixed Voices.
Aanvang: 16:00 uur.
Denken, praten en beslissen over de laatste levensfase is niet eenvoudig. Het liefst schuiven we de dood ver voor ons uit. Aan de andere kant willen we graag de regie zo lang mogelijk in eigen hand houden. Maar dat kan alleen als we tijdig nadenken over wat we wel en niet willen en hierover praten met onze (huis)arts en naasten. Om keuzes te maken en beslissingen te nemen, moet u weten wat kan en wat niet en wat dokters en zorgverleners kunnen doen met uw wensen en welke wetten en regels belangrijk zijn. Tijdens deze lezing wordt onder meer aandacht besteed aan de (on)mogelijkheden van euthanasie en de rol van wilsverklaringen.
De NVVE is een vereniging met als primaire doelstelling het bespreekbaar maken van euthanasie De NVVE spreekt liever van een vrijwillig levenseinde. Daarbij probeert men de dood-op-verzoek maatschappelijk aanvaardbaar te maken en ook rechten en plichten op te nemen in de Nederlandse wetgeving. De vereniging streeft naar erkenning als mensenrecht dat mensen kunnen kiezen voor een vrijwillig levenseinde en hulp daarbij kunnen krijgen.
dimensies van duurzaamheid
Duurzaamheid is een hot issue. Met welke maatregelen gaan de regeringen de opwarming van de Aarde tegen? Men zou een stuk verder komen met bijvoorbeeld schone technologie en een groen belastingstelsel. Maar van verschillende kanten wordt er ook geroepen om een nieuw bewustzijn, een holistisch wereldbeeld ten opzichte van de Aarde. Zo zeggen eco-filosofen dat het algemene natuurbeeld moeten worden opgewaardeerd, en dat rentmeesterschap plaats zou maken voor het participeren aan de natuur. Biologen zien steeds meer creativiteit en doelmatigheid in de natuur. Ook wordt er meer aandacht gevraagd voor waarden in de samenleving, in plaats van nut en consumptie. Achter deze gedachten zit iets gemeenschappelijks: een spirituele dimensie.
David Andreae onderzoekt de overeenkomsten tussen het spirituele, de wetenschap en de filosofie. Met als doel de verstoorde relatie tussen mens en natuur te verbeteren. Het omgaan met deze kwesties wordt weleens ecologische spiritualiteit genoemd.
David Andreae is actief in Boxtel voor duurzaamheid en vergroening, onder andere op de basisscholen. Hij regisseerde twee films, nu op YouTube: “Een nieuw verhaal voor de Aarde”? en “Het nieuwe natuurbeeld”?, een interview met filosoof professor Koo van der Wal.
David woonde in Breugel in de jaren ’70 en ’80. Hij heeft zelfs geklust in de oude Boerderij en speelde bedelaar in de Pieter Breughel spelen.
Deze avond vind plaats in het Koetshuis, Nieuwstraat 17 in Oirschot.
Welke religieuze en spirituele betekenis heeft een film als Kreuzweg (Dietrich Brüggemann, Duitsland/Frankrijk, 2014)? Welke vragen roept de film op en hoe ga je daar als christelijke kijker mee om? Tijdens deze bezinningsdag wordt deze film vertoond en gaat dr. Rinke van Hell met ons in op de betekenis die films kunnen hebben voor ons persoonlijke geloofsleven.
Rinke van Hell is gepromoveerd op de relatie tussen het kijken van films en religieuze identiteit en bezit veel expertise rondom zingeving en films. Tegenwoordig werkt zij als docent en onderzoeker aan de Christelijke Hogeschool Ede. Voorheen werkte ze als programmeur en marketingmedewerker in diverse filmtheaters. Belangstellenden krijgen nog bericht.
Protestantse kerk Best
Als wij in de Bijbel lezen, is dat dan allemaal historisch precies zo gegaan, als het er staat? Is ons geloof afhankelijk van die vraag? Wij leven in tijden van nepnieuws, en een grote hoeveelheid informatie. Welke informatie is te vertrouwen, en welke niet? Hoe kun je daar een onderscheid in maken? Hoe kun je een onderscheid maken, als je in de bijbel leest. Wat betekenen de begrippen “historisch en onhistorisch? Op welke manier kijken wij in dit verband tegen de bijbel aan? Boeiende vragen om met elkaar over in gesprek te gaan.
Mirjam van Nie is predikant in Heeze, zij is docent geweest bij de cursus Theologie voor Gemeenteleden.
Interkerkelijke Stuurgroep Kerk en Samenleving
Secretariaat Jurjen van der Velde
Kastanje 12
5682 GZ Best
Tel: 0499 - 329 113
Email: jcvelde@onsbrabantnet.nl
De Digidulfke uitgave oktober2023 is uit
Alphacursus Best
BEDEVAART NAAR BEAURAING, BELGIË.
Plechtige installatieviering van pastoor Felie Spooren . Nu met fotoboek.
Kerstverhaal: Teken aan de hemel