Kies uw kerk
banner

Feestelijke onthulling publieksgrondwatermeter bij Heilige Eik in Oirschot 13 september 16.00 uur

De eerste nieuwe Brabantse publieksgrondwatermeter wordt woensdag 13 september 2023 om 16.00 uur onthuld bij de Kapel van de Heilige Eik in Oirschot. Iedereen is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn. Daarna volgt een sprankelend programma met leuke activiteiten voor volwassenen én kinderen.

Op veel plekken in Brabant kom je ze binnenkort tegen: nieuwe publieksgrondwatermeters.  Hierop kunnen voorbijgangers aflezen hoe hoog het grondwater staat. Of beter gezegd: hoe laag. Door langere periodes zonder regen en een hoog grondwatergebruik door huishoudens, de landbouw en bedrijven, zakt het grondwater steeds dieper weg in de bodem. Dit is niet goed voor onze natuur en leefomgeving. We moeten zuiniger en bewuster omgaan met ons grondwater, want Noord-Brabant verdroogt.

Regenwater zoveel mogelijk vasthouden

De grondwatermeters maken deze hulpbron zichtbaar voor het grote publiek. De Brabantse waterschappen, provincie Noord-Brabant, gemeenten en natuurorganisaties vragen zo aandacht voor het probleem van het dalende grondwater. “Wij proberen zoveel mogelijk regenwater vast te houden. Dan krijgt het de tijd om in de bodem te zakken en zo de grondwatervoorraad aan te vullen”, aldus watergraaf Erik de Ridder van Waterschap De Dommel. Hij benadrukt: “Iedereen kan helpen om meer grondwater vast te houden. Bijvoorbeeld door te zorgen voor een groene tuin met zo min mogelijk tegels, zodat regenwater makkelijk de grond in kan zakken. Want voor ons allemaal geldt: elke druppel telt!

Programma 13 september

De aanwezige kinderen mogen gedeputeerde Hagar Roijackers, burgemeester Judith Keijzers-Verschelling (gemeente Oirschot) en watergraaf Erik de Ridder (Waterschap De Dommel) helpen bij de onthulling van de publieksgrondwatermeter. Volwassenen zien zichzelf misschien als de bewaarders van het grondwater, maar eigenlijk zijn de kinderen de echte bewakers van het water. Zij zullen in de toekomst actie ondernemen voor het behoud van het grondwater. Daarom zingt kinderkoor Triangel uit Oirschot een toepasselijk waterlied. En pastoor Wilfred van Nunen zegent de publieksgrondwatermeter in. Kinderen vermaken zich met een waterprofessor die uitleg geeft over grondwater. De kinderen kunnen zelf ook allerlei waterproefjes doen. Voor de volwassenen zijn er groepswandelingen langs drie punten waar korte presentaties over grondwater worden gegeven. De bijeenkomst duurt tot 17 uur.

Publicatiedatum: 10 september 2023