Kies uw kerk
Sint-Petrusbasiliek

Cultuur & historie

Interactieve Plattegrond

Neem een kijkje in de Kapel van de Heilige Eik door op een nummer in de plattegrond te klikken. Elk nummer onthult unieke details en verhalen over verschillende delen van de kapel.

1. Stenen kapel

Kanunnik Jan Daems van Nuenen liet in 1606 de eerste stenen kapel bouwen. Deze kapel is in 1649 op last van de Staten Generaal afgebroken en in 1854 door de parochie op de oude fundamenten herbouwd en in 1906 uitgebreid. Een witte trapgevel met schijnvoegen en een beeltenis van Maria met kind vormt de façade. De zuilen bij de ingang zijn afkomstig van het vroegere oxaal en later de orgeltribune van de Sint-Petrusbasiliek. Op het dak staat een luidklokje.

Kapel Heilige Eik

2. Inrichting

In de kapel staat een barokaltaar uit de schuurkerk, gemaakt door Walter Pompe in 1746. De ramen in het achterste gedeelte bevatten voorstellingen uit het leven van Maria die in 1947 geschilderd zijn door Jos van Dormolen. Het beeldje van Maria van de Heilige Eik is een kopie van het originele 40 centimeter hoge beeldje dat in de Sint-Petrusbasiliek wordt bewaard.

In de uitbreiding van de kapel zitten vier ramen van Albert Troost (1951) ter herinnering aan oorlog en bevrijding in Oirschot, en twee van Jacques Slegers (1983) ter herinnering aan de gevallenen van Oirschot en de Beerzen. Op 4 mei wordt bij de kapel de jaarlijkse dodenherdenking gehouden.

Kapel interieur

3. Park

In het processiepark bevinden zich een grot van de Moeder der Smarten (Pieta) door J. Custers, Stratum (1911) en een kapelletje ter ere van Anthonis van Padua uit 1909. Deze zijn gebouwd op de resten van de toren van de Sint-Petrusbasiliek die in 1904 instortte.

Verder staat er sinds 2002 een stenen kruisweg (1934) van de kunstenaar Mari Andriesse uit de kerk van O.L.V. Middelares aller Genaden in Vught. Deze kerk is in 2000 gesloten.

Heilige Eik

4. Openstelling

Het voorste deel van de kapel is altijd geopend. Wie een kaarsje op wil steken, kan van zonsopgang tot zonsondergang in het achterste gedeelte van de kapel terecht. Daar kunt u een waxinelichtje of noveenkaars kopen en aansteken. De kapel is eigendom van de parochie Sint-Odulphus van Brabant en wordt onderhouden door een groep vrijwilligers.

Van oudsher is de meimaand de drukste bezoekersmaand. Er vinden ook regelmatig erediensten plaats. Op Tweede Pinksterdag is er 's morgens bij goed weer een processie naar de Heilige Eik, gevolgd door een Heilige Mis in de openlucht. 

5.

Op de plek waar nu de veelbezochte kapel van de heilige Eik staat, groeide eens een eikenboom waarin herders, volgens een oude legende, een Mariabeeldje plaatsten wat zij vonden in het riviertje de Beerze. In 2006 is er, bij het 600-jarig bestaan van het bedevaartsoord, een jonge eikenboom geplant. Carel van der Hamsvoort schreef voor die gelegenheid een passende spreuk die nog altijd graag wordt aangehaald: "Een eik volgroeit door weer en wind, een mens door tegenslagen die hij overwint." In dat vertrouwen mogen we op deze bijzondere plek kracht en bemoediging ontvangen.

Verscholen in het schilderachtige landschap van Oirschot, nodigt de historische kapel van de Heilige Eik bezoekers uit om een unieke plaats van rust en devotie te ontdekken, waar eeuwenoude verhalen en serene natuur samenkomen.

Kapel van de Heilige Eik

De oorsprong van de idyllische en drukbezochte kapel van Onze Lieve Vrouw van de Heilige Eik aan de Proosbroekweg gaat vele eeuwen terug, naar de vijftiende eeuw. Er bestaan verschillende versies van de legende rond deze kapel. Volgens een versie die Petrus Vladderaccus in de zeventiende eeuw noteerde, werd begin vijftiende eeuw een beeldje van Maria met kind gevonden in het zand van de rivier de Beerze. Dit beeldje werd in een eik geplaatst en vereerd door boeren en herders. Toen het beeldje naar de kerk van Oost- en Middelbeers werd gebracht, keerde het de volgende dag miraculeus terug naar zijn oorspronkelijke plek. Daarop bracht men het naar Oirschot, en bouwde men ter plaatse een primitief, houten kapelletje.

In een andere versie van de legende wordt het verhaal nog verder verfraaid: hier zou het beeldje stroomopwaarts hebben gedreven, en ondanks twee pogingen om het in 'Beers' te plaatsen, keerde het steeds terug naar zijn oorspronkelijke locatie.

Openingstijden

Als u een kaarsje op wilt steken, kunt u van zonsopgang tot zonsondergang in de kapel terecht. Het voorste deel van de kapel is altijd geopend.

Adres

Kapel van Onze Lieve Vrouw van de Heilige Eik
Proosbroekweg 11
5688 JH Oirschot
Plan uw route

Herdenkingsbos

Bij de kapel van de Heilige Eik bevindt zich een uniek Herdenkingsbos. Heeft u een bijzonder moment in uw leven waar u blijvende herinneringen aan heeft? En is er de wens om dit voor altijd te verbinden met de omgeving van de Heilige Eik? Dan bieden wij de mogelijkheid om een eikenboom te planten op deze bijzondere plek. Bent u geïnteresseerd, neem dan contact op met Harrie van Moorsel, harrie.vanmoorsel@gmail.com of telefoonnummer 0499- 571317.

Strooiveld

Wilt u de as van een dierbare overledene uitstrooien op het Strooiveld bij de Heilige Eik. Bij het parochiesecretariaat aan de Nieuwstraat 17 in Oirschot kunt u het reglement van het Strooiveld bij de Heilige Eik verkrijgen. Het parochiesecretariaat is geopend op werkdagen van 9.00 tot 12.00 uur.