Kies uw kerk
Kerkhof

Kerkhof Oirschot

De begraafplaats aan het Kapelpad in Oirschot is een herinnering aan alle overleden parochianen. Van zonsopgang tot zonsondergang kunt u er terecht, op voorwaarde dat u de regels, die voor de begraafplaats zijn opgesteld in acht neemt.

Geschiedenis

Deze begraafplaats dateert uit de negentiende eeuw en bevat diverse monumenten die sinds 2001 officieel op de rijksmonumentenlijst staan. Het baarhuis in neogotische stijl en de zandstenen Calvariegroep dateren uit 1880-1890. Het huisje heeft een zadeldak met tuile-du-nord pannen. Aan de voorzijde hing oorspronkelijk een in 1925 door J. Kruysen beschilderde spaanplaat. Vanwege de slechte staat is deze echter vervangen door een natuursteenplaat met de inscriptie 'Uit Gods hand in Gods hand'. De drie linden achter het baarhuis dateren ook uit 1880-1890 en hebben een stamomvang van ruim twee meter. Behalve dit baarhuisje staan er acht grafmonumenten uit de periode van 1868 en 1902 op de rijksmonumentenlijst. Deze worden allemaal door het parochiebestuur gerestaureerd.

Kerkhof Oirschot

Kerkhof Oirschot

Kerkhof Oirschot

Kerkhof Oirschot

Spelregels

Er zijn urnenbewaarruimtes, urnengraven, kindergraven en gewone graven (enkel of dubbel). Op de meeste velden zijn staande en liggende grafstenen mogelijk. Een staande steen mag 1 m x 90 cm x 10 cm zijn (hxbxd). Een liggende steen mag maximaal 2 m x 90 cm x 35 cm zijn (lxbxd). Urnengraven zijn standaard stenen met het formaat 40 x 40 cm en kindergraven 90 x 60 cm (lxb). Vorm, kleur en aard zijn meestal naar eigen keuze. Wel moet het weersbestendig en niet-aanstootgevend zijn. Binnen de grafmaten mag u bloemen of plantjes zetten. Bij de urnenbewaarplaats mag u deze op het tegelrandje zetten. Verdorde bloemen, afgestorven planten en onkruid moet u weghalen.

De eerste huurperiode duurt 20 jaar. Daarna kan deze telkens verlengd worden met 10 jaar, tegen de dan geldende tarieven. Als het graf slecht onderhouden is, wordt de huurperiode niet verlengd. Verandert de naam of het adres van de rechthebbende, dan moet u dat aan het parochiebestuur melden. Het volledige reglement ligt op het parochiesecretariaat (Nieuwstraat 17 in Oirschot, openingstijden maandag t/m vrijdag van 9.00-12.00 uur).

Begraafplaats Oirschot

Begraafplaats Oirschot