Kies uw kerk
Wie voelen zich thuis in onze kerk ?

Overweging

MACHT.

Vroeger riep dit woord ontzag op, mensen keken op naar iemand die macht had. Machtig zijn kon ook positief zijn. Pilatus zei ook tegen Jezus: “Weet U niet dat ik de macht heb je vrij te laten?”

Als er iemand machtig was/is, is dat Jezus wel, maar Hij gebruikte zijn macht alleen om zijn boodschap van liefde te ondersteunen met zijn gezag over ziekte, storm en dood en meerdere zaken.

Onze maatschappij nu is zich veel meer bewust van het leed dat macht met zich meebrengt. Een bank is machtig, zij gaat over úw geld. De pensioenfondsen zijn machtig; zij beheren uw geld, maar beslissen er ook over, zonder u erin te kennen. De overheid (landelijk, maar ook lokaal) is machtig. Zij bepaalt wat er gebeurt en hoe hun regels uitgelegd moeten worden. Je enige kans is dan nog bij een rechter. De overheid en grote bedrijven/instanties hebben dan wel weer veel meer geld dan jij voor hun rechtspraak.

Ouders hebben macht, maar van hen mag aangenomen worden dat zij die met liefde gebruiken. Pubers hebben ook macht. Dat hoort bij het leven. Iets anders is de macht in een relatie. ‘Nee’ is daarin sterker dan ‘ja’. Als er een iets niet wil, dan kan de ander het schudden bij een ‘gelijkwaardige’ relatie. Als een partner geen kind wil en de ander wel, dan is de neezegger degene met de grootste macht.

Heel erg is ook een werkgever die macht uitoefent over zijn mensen; beslissingen neemt zonder overleg. Iets wordt botweg meegedeeld en je hebt het maar te accepteren. Dit riekt allemaal naar machtsmisbruik. Dan kijken we ook weer naar iemand als Poetin, die zich liet fotograferen met brandende kaars op het Paasfeest, wetend dat er op dat moment in zijn naam oorlog gevoerd wordt. Waarom kunnen we niet meer kijken naar de Machtigste, naar God? Macht gecombineerd met liefde, dat is God.

Aalmoezenier Paul Versteegh

VERGEET DE GOEDE DOELEN IN 2024 NIET.


Denkt u ook in het nieuwe jaar aan de goede doelen? U  kunt financiële hulpvragen melden bij de Parochiële Caritas Instelling Oirschot, plastic statiegeldflesjes en statiegeldblikjes voor de Plastic Soup Foundation doneren en houdbare voedingsmiddelen (bijvoorbeeld pasta, rijst, blikgroente, pakken koffie en thee, houdbare zuivel en vruchtensappen in pak, pindakaas enz.) voor de Voedselbank Best-Oirschot afgeven in het torenportaal van de basiliek, geopend van ma. t/m vr. van ± 10.00-16.00 uur.

Vooral voor de voedselbanken is het momenteel erg moeilijk om aan voldoende voedingsmiddelen te komen om iedereen te kunnen helpen.

SPEELGOEDBANK

De Speelgoedbank Oirschot is bedoeld voor iedereen die graag mee wil werken aan het duurzaam en zuinig omgaan met kinderspeelgoed. Maar ook bedoeld om alle kinderen te helpen aan goed en mooi speelgoed.

Voor (groot)ouders en kinderen: Puzzels, spelletjes, leesboekjes, constructiemateriaal, knutselspullen, autootjes, boerderijdieren, kraamcadeautjes, cadeautjes voor kinderverjaardagen etc.

Heb je zelf speelgoed in te leveren? Wij zijn erg blij met goed en schoon speelgoed voor kinderen vanaf 3 jaar. Knuffels/cd’s/ DVD’s nemen we niet aan.

Onze speelgoedbank is elke woensdagmiddag open van: 14.00u tot 16.00u. U vindt ons in de Nieuwstraat 17 in Oirschot. In de serre aan de achterkant van de pastorie.

Wilt u meer informatie? Raadpleeg de website speelgoedbank@odulphusvanbrabant.nl of kijk op de facebook pagina onder de naam: speelgoedbank Oirschot.

Lantaarntje 230
“Van een schouderklopje krijgt niemand een blessure.”

Een nuchtere constatering met een waardevolle betekenis van de Friese voetbaltrainer Foppe de Haan (1943).

Aarzel niet om iemand een compliment te geven. Zie mensen staan, waardeer wat goed is. Daar groeien mensen van.

 

foto: werk (untitled 1973) van de Amerikaanse schilder en beeldhouwer Donald Judd (1928-1984)
gezien in het Kröller-Müller Museum

Lantaarntje 231

“Het licht is niet weg,
maar het kan niet worden waargenomen.”

Deze uitspraak van Madeleine Bouman,
een Missiezuster van het Kostbaar Bloed uit Aarle-Rixtel
stond in het tijdschrift Klooster!, van herfst 2023.

“Het licht is niet weg…”
Geen paniek dus als het daar wel op lijkt.
Donkere tijden - privé, in je omgeving, landelijk of wereldwijd –
het hoort er allemaal bij.
Als we maar blijven uitkijken naar het licht,
niet in het donker(e) blijven hangen,
als je kunt, zelf voor een lichtje zorgen…

Foto: gezien in Museum Krona, Uden, tijdens de tentoonstelling ‘Aan de rand van de hemel. Visioenen’