Kies uw kerk
Kerkhof

Kerkhof

De begraafplaats Sint-Odulphus is in 1872 in gebruik genomen. Deze plek lag toen te midden van lege akkers op loopafstand van de voormalige kerk. De verbinding tussen de huidige kerk en de begraafplaats is nog duidelijk aanwezig. Twee jaar later kreeg het nieuwe kerkhof een prachtige ijzeren poort. In de jaren negentig werd dit vervangen door het huidige hekwerk. Op de rand van hardsteen staan een tweetal teksten: ‘Ik gisteren; Gij heden’. Op de andere staat: ‘Gij zijt stof; Stof wordt Gij weder’. Het maakt nog steeds grote indruk wanneer onder klokgelui de uitvaartstoet richting begraafplaats gaat. In de parkachtige omgeving met afwisselende boomsoorten staan indrukwekkende grafstenen. Het terrein is overdag vrij toegankelijk om te wandelen, te herinneren en te overpeinzen. Kortom een plaats om tot rust te komen.

Graven en urnengraven

Het kerkhof gaat met de moderne tijd mee. Naast de traditionele wijze van begraven hebben we 5 mogelijkheden om na crematie de as van de dierbare een laatste rustplek te geven.

  • Strooiveld
  • Urnenmuur
  • Urnenkeldertje
  • Urn begraven in een bestaand graf
  • Urn begraven in de natuurstrook

 

Voor deze laatste mogelijkheid hebben vrijwilligers van de begraafplaats in samenwerking met de IVN een bijzonder mooi wandelpad gerealiseerd, met natuurlijke beplanting, een insectenhotel, en bankjes om op te zitten. Nabestaanden kunnen er op een zelfgekozen plek de as van hun overleden dierbare begraven. Een bovengronds grafmonument is niet nodig, er wordt een klein naambordje bijgeplaatst zodat de plek is terug te vinden. Het wandelpad begint bij het kapelletje en loopt helemaal door tot achter het kantoor, links achteraan op de begraafplaats. Een groene oase in het hart van Best. Op deze manier draagt de parochie bij aan de uitgangspunten van de Groene Kerken. (http://www.groenekerken.nl).

Voor meer informatie over het kerkhof kunt u mailen of bellen met de begraafplaatsbeheerder:
Email: begraafplaats.oso@odulphusvanbrabant.nl
Telefoon: +31 6 53135065