Kies uw kerk

Preek van de week

Preek van de week voor de zestiende zondag door het jaar 20 en 21 juli 2019

Preek van de week voor de - zestiende zondag door het jaar -C- op 20/21 juli 2019

Toen Jezus bij hen op bezoek was, klaagde Marta erover dat Maria haar alleen liet bedienen
en gewoon bij Jezus bleef zitten.
Maar Jezus zei:'Maria heeft het beste deel gekozen!'
( naar Lucas 10,38-42)

0verweging bij dit zondags evangelie
Jezus als gast


Gastvrijheid, daar gaat het over in dit evangelie van Lucas.
Twee zussen; Marta en Maria ontvangen Jezus en zijn vaste volgers, Marta is druk doende om te zorgen dat alles naar wens is voor hun bezoekers.
Marta is helemaal niet blij dat zij alleen voor alles moet zorgen, want haar zus Maria zit te luisteren aan de voeten van Jezus wat Hij te vertellen heeft.
Maar Jezus zegt dat ze zich niet zo bezorgd moet maken over het eten en drinken, want gastvrijheid is in de eerste plaats aandacht hebben voor je bezoek, en daar heeft Maria voor gekozen, zorgen voor dat ene, dat beste ding, en dat is luisteren naar Gods woorden.
Aandacht voor elkaar is de kern van gastvrijheid volgens Jezus, dat is dus iets waar we op moeten letten: aandacht voor ons gezelschap, want elke mens heeft zijn eigen verhaal, zijn eigen problemen en moeilijkheden, en gelukkig ook zijn eigen vreugde en geluk. Soms heb je op een visite of feestje één iemand die alle aandacht opeist, hij of zij heeft het grootste woord, en alleen hun verhaal is de moeite waard.
Dat is ver van het beste deel waar Jezus op wijst, laat ik me er dus voor hoeden om alles naar mezelf toe te trekken, om enkel mezelf belangrijk te vinden.
Dat betekent dan als ik bijv. een zieke bezoek, dat ik echt aandacht te hebben voor zijn verhaal, en dat ik mijn eigen verhaal achterwege laat.
In onze huidige overgestresseerde samenleving zijn we allemaal geneigd vooral doe-mensen te zijn, en voelen we soms zelf aan dat we ons voorbij lopen,
en dat we moe, uitgeblust en ons leeg voelen.
Jezus zegt: dat we niet zo zeer met ons leven bezig moeten zijn, zodat we geen tijd meer hebben voor God en voor elkaar, het is een plaag van deze tijd.
Druk, druk, druk: dat is het leven van zoveel mensen, zo druk dat ze geen tijd meer hebben voor hun medemensen, ook al is dat hun echtgenoot, of de kinderen, familie, vrienden of buren, geen tijd voor niets.
Zoals Marta: ook zij heeft geen tijd, want ze meent dat ze voor alles en iedereen moet zorgen, 'slechts één ding is nodig', zegt Jezus dan weer, en dat is luisteren naar Gods woorden.
In dit verhaal over Marta en Maria zit nog iets meer! We lezen hoe Jezus Maria prijst omdat ze actief deelneemt aan een diepgaand gesprek over dingen die God aangaan, dat was in Jezus' tijd absoluut ongehoord.
Vrouwen hadden een dienende rol en moesten zich vooral niet met hogere, meer spirituele dingen bezighouden, Jezus doorbreekt ook hier weer een groot taboe door nog eens duidelijk aan te tonen dat vrouwen absoluut gelijkwaardig zijn aan mannen, op alle vlakken.
Lucas is zo'n persoon die dat durft op te schrijven in zijn evangelies.
Het is midden juli, en volop zomer en dus ook vakantietijd, vakantie is geen werktijd maar een rusttijd, tijd om tot jezelf te komen, tijd om tijd te hebben voor elkaar, om te genieten van nieuwe dingen en interessante ontdekkingen, het geweldige van de schepping op je te laten inwerken, en misschien nog wat tijd,
om te luisteren naar Jezus' woorden, voor de rust die het leven ook kan zijn.
God binnenlaten in mijn leven, en luisteren naar Jezus: laat ik daar werk van maken, en aangezien het vakantietijd is, heb ik daar nu tijd voor, laat ik niet aarzelen.
( preken.be + embe)
**********************************************************************************************************************************************

Gebed voor de natuur

Dank U, God, voor alle mooie dingen op de wereld.
Voor de zon aan de hemel en de vogels in de lucht.
Voor de vissen in het water en de dieren in het bos.


 

Archief preken